מדוע שמן זית נחשב לזהב הנוזלי שכל אחד זקוק לו?

שמן זית, הנקרא לעיתים "הזהב הנוזלי", זוכה למעמד של כבוד בעולם התזונה והבריאות, ולא בכדי. מדובר באחד מהמזונות העתיקים ביותר בהיסטוריה האנושית, שזוכה להערכה רבה לא רק בזכות טעמו העשיר אלא גם בזכות יתרונותיו הבריאותיים הרבים. כשמסתכלים על התפריט הים תיכוני, שבו שמן זית מהווה רכיב מרכזי, מבינים מדוע תזונה זו זוכה להערכה כחיונית לבריאות הלב ולאריכות חיים. עבורי, כאדם העוסק בעולם הכושר והתזונה, שמן זית אינו רק רכיב במטבח אלא מרכיב חיוני לתזונה מאוזנת ובריאה.מה הופך את שמן הזית למיוחד כל כך?ראשית, שמן זית מכיל כמות גבוהה של שומן חד בלתי רווי, ובעיקר חומצה אולאית (Oleic Acid), הידועה בהשפעתה החיובית על הבריאות. חומצה זו מסייעת בהפחתת הדלקת, מה שחשוב במיוחד לאנשים שעוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית. יתרה מכך, מחקרים הראו כי חומצה אולאית מסייעת בהפחתת רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) ומגבירה את רמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL), ובכך משפרת את בריאות הלב (Covas et al., 2006).היבט נוסף שמעניק לשמן הזית יתרון הוא העובדה שהוא מכיל נוגדי חמצון רבי עוצמה, בהם פוליפנולים וויטמין E, המגנים על התאים מפני נזקי חמצון. נוגדי חמצון אלו מסייעים בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, סרטן, ואף שומרים על תפקוד מוחי תקין (Estruch et al., 2018). מחקרים מעידים כי תזונה עשירה בשמן זית יכולה להפחית את הסיכון לאלצהיימר, מחלה ניוונית שמהווה איום על רבים ככל שהאוכלוסייה מתבגרת (Sofi et al., 2010).שמן זית ובריאות הלבאחד הנושאים המרכזיים שהפכו את שמן הזית לכל כך מוערך הוא הקשר הישיר בין צריכתו לבין שיפור בריאות הלב. מחקרים רבים מראים כי שמן זית עוזר לשמור על רמות אופטימליות של לחץ דם, להפחית את הסיכון להיווצרות קרישי דם, ולשפר את תפקוד האנדותל – הרקמה המצפה את כלי הדם (Ruiz-Canela et al., 2014). צריכת שמן זית כחלק מדיאטה ים תיכונית אף נקשרה להפחתה בשכיחות של אירועי לב קטלניים ולא קטלניים, וכן לשיעורי תמותה נמוכים יותר בקרב האוכלוסיות שנוטות לצרוך אותו באופן קבוע.אדם שחי אורח חיים אקטיבי, במיוחד אם הוא עוסק בספורט, זקוק לתמיכה נוגדת דלקת שתמנע נזקים מצטברים כתוצאה מהמאמץ הגופני. שמן זית מספק בדיוק את אותה תמיכה דרך מרכיביו נוגדי הדלקת, תוך שהוא מסייע בשיפור התאוששות השרירים. יתרון זה חשוב במיוחד לאנשים העוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית ומעוניינים לשמור על בריאותם לטווח הארוך.שמן זית ועיכול תקיןיתרון נוסף ששמן הזית מספק הוא השפעתו החיובית על מערכת העיכול. שמן זית מסייע בשיפור ספיגת רכיבי תזונה חיוניים במערכת העיכול, ומשמש כשמן סיכה טבעי למערכת זו. הוא מסייע בפעילות המעיים ומונע עצירות, במיוחד כאשר הוא נצרך על קיבה ריקה (Tuck & Hayball, 2002). מעבר לכך, ישנן עדויות לכך ששמן זית עשוי להגן על דפנות הקיבה מפני נזקים שנגרמים עקב חומציות גבוהה או נטייה לכיבי קיבה, דבר המעניק לו יתרון בריאותי נוסף.שמן זית והשפעתו על המוחההשפעה החיובית של שמן הזית אינה מוגבלת רק למערכת הלב וכלי הדם. למעשה, ישנם מחקרים שהצביעו על כך ששמן זית יכול לשפר את בריאות המוח ולמנוע מחלות ניווניות כמו אלצהיימר ופרקינסון. מחקר שנערך על ידי Sofi et al. (2010) הראה כי אנשים שצרכו כמויות גבוהות של שמן זית נמצאו בסיכון מופחת להידרדרות קוגניטיבית, והדגיש את השפעתו המגנה של השמן על תפקודי המוח.שמן זית בעור ובריאות הגוף הכלליתמלבד היתרונות הבריאותיים הפנימיים, שמן הזית נחשב לרכיב חיוני גם בשמירה על בריאות העור והשיער. השימוש בשמן זית במוצרי טיפוח אינו חדש, והוא מוכר כבר מימי קדם. נוגדי החמצון שבו תורמים לשמירה על עור חלק ומלא ברק, ומגנים עליו מפני נזקי השמש והזדקנות מוקדמת (Pérez-Jiménez et al., 2007). אנשים המשלבים שמן זית בתזונתם לא רק שומרים על גוף בריא, אלא גם נהנים מעור חיוני יותר ומפני שמן זית יש השפעות חיוביות על מבנה העור.טיפים מעשיים לצריכת שמן זית:1. העדיפו שמן זית כתית מעולה: זהו השמן בעל האיכות הגבוהה ביותר, הנוצר בתהליך של כבישה קרה ושומר על הרכיבים התזונתיים הטבעיים של הפרי.2. השתמשו בו בבישול קר: שמן זית מעולה מתאים במיוחד לשימוש כסלטים ולמזונות שאינם דורשים בישול אינטנסיבי. 3. הימנעו מטיגון בשמן זית בטמפרטורות גבוהות: למרות שניתן לטגן בשמן זית, הוא מתאים יותר לבישול עדין בשל נקודת העשן הנמוכה יחסית שלו.4. שלבו שמן זית בתפריט היומי שלכם: אפשר להוסיף כף של שמן זית למזון, למשל לסלטים, מאפים או אפילו לתבשילים.לסיכום:שמן הזית, "הזהב הנוזלי", נחשב לאחד המזונות הבריאים ביותר בעולם, והוא לא רק מסייע לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם אלא תורם רבות גם לבריאות העור, העיכול ולתפקוד המוח. היתרונות הרבים הנובעים משימוש בשמן זית כתית מעולה כוללים נוגדי חמצון, שומנים בריאים, ומרכיבים אנטי-דלקתיים שמגנים על הגוף מפני נזקי הזמן והסביבה. עבור מי שמעוניין לשמור על בריאותו הפיזית והמנטלית, שמן זית הוא רכיב חיוני בתזונה היומית.כותב המאמר: ירדן מורדוב, בעל תואר שני במדעי החינוך הגופני מטעם המכללה האקדמית בוינגייט, מומחה במדעי החינוך הגופני, הספורט, הכושר והתזונה.
 ReferencesCovas, M. I., Konstantinidou, V., & Fitó, M. (2006). Olive oil and cardiovascular health. *Journal of Cardiovascular Pharmacology*, *47*(3), 477-485.Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Ruiz-Gutiérrez, V., Fiol, M., Lapetra, J., Lamuela-Raventós, R. M., Serra-Majem, L., Pinto, X., Basora, J., Muñoz, M. A., Sorli, J. V., Martínez, J. A., & Martínez-González, M. A. (2018). Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil or nuts. *New England Journal of Medicine*, *368*(14), 1279-1290.Pérez-Jiménez, F., Ruano, J., Perez-Martinez, P., Lopez-Segura, F., & Lopez-Miranda, J. (2007). The influence of olive oil on human health: Not a question of fat alone. *Molecular Nutrition & Food Research*, *51*(10), 1199-1208.